Choď na obsah Choď na menu
 


Babie leto nie je mimoriadna udalosť, no môže takou byť

12. 9. 2015

Aj keď sa už nedočkavé médiá predháňali v informáciách o nástupe Babieho leta od začiatku septembra, musíme si ešte naň počkať najmenej do 21.IX. Pokojné a cez deň pomerne teplé počasie z prvej polovice septembra nemá s tzv. Babím letom nič spoločné, je to iba počasie neskorého leta. Babie leto nastupuje až po jesennej rovnodennosti a typické preň je slnečno, teplo a slabý vietor na horách, v nižších polohách v noci a predpoludním hmla, nízka oblačnosť a pomene chladno (v dolinách a kotlinách aj celý deň). Zo synoptického hľadiska ide o dlhotrvajúcu výškovú a aj prízemnú anticyklónu. Dobrým príznakom Babieho leta sú pavúky lietajúce na závojoch pavučiny. Babie leto môže trvať iba 5 dní (najmenej) ale ojedinele aj viac ako mesiac, boli však aj také roky, keď sa vôbec nevyskytlo. Informácie o možnom Babom lete v roku 2015 budem mať na tejto stránke ďalej v príspevku. Situácia sa predsa len trochu zmenila a predpovedné materiály dávajú nádej na začiatok Babieho leta na väčšej časti Slovenska od 27.IX.2015, nie je ale isté, že či vydrží aspoň 5 dní. Takže, Babie leto sa asi odkladá. V nedeľu, 27.IX. sa síce vyčasí, no už v stredu zrejme opäť prídu od juhu zrážky. Babie leto si budú užívať asi len severnejšie od nás. Už to vyzerá naozaj nádejne a od soboty, 3.X., sa asi do 9.X. môžeme tešiť na príjemné slnečné počasie podobné Babiemu letu, hoci na západe Slovenska to ani teraz až do piatka nebude až také zlé. Všetko nasvedčuje tomu, že počasie podobné Babiemu letu potrvá aspoň do polovice októbra, bude však občas prerušené krátkymi epizódami frontov a v nižších polohách sa vyskytne aj dlhšietrvajúca hmla. Tak nakoniec prebiehajúce počasie nie je možné nazvať Babím letom aj keď je relatívne teplo, treba si ešte počkať. Atmosférická cirkulácia nad Európou je na výskyt Babieho leta nepriaznivá a bude taká ešte najmenej 5 dní. Babie leto nebude ani do 25.X., takže v tomto roku si asi dalo pauzu, stalo sa tak už aj viackrát v minulosti. Od soboty, 24.X., prevažne slnečno na horách, hmla v nižších polohách, možno až do 31.X. (akési neskoré Babie leto), predlžuje sa najmenej do 7.XI, hoci to už nebude v nižších polohách až taká pohoda (hmla a mrholenie), no na horách perfektne jasno.

Vložil: M.Lapin, 12.IX.2015, doplnené 20.IX, 12.45, 26.IX, 08.35, 1.X, 06.40 a 3.X, 7.50, 5.X, 6.25, 11.X., 09.50, 15.X., 8.45, 21.X., 20.45, 27.X., 20.25

Od 21.IX. už môžeme považovať pokojné a na horách slnečné počasie za Babie leto, ak trvá aspoň 5 dní. Ako teda obvykle koncom septembra (21.-30.) u nás býva ?

Denný chod teploty vzduchu (T) je ešte aj v priemere dosť veľký, denné maximum T je v Hurbanove v priemere o 5,8 °C vyššie a denné minimum o 5,8 °C nižšie ako denný priemer, pri zamračenom počasí sú rozdiely medzi maximom a minimom podstatne menšie (ojedinele aj pod 3 °C) a pri jasnom väčšie (podobne je to aj v iných nižších polohách na Slovensku, kde bol v období 1951-1990 priemer denných maxím teploty vzduchu okolo 20,5 °C), mráz vo výške 2 m sa v tejto ročnej dobe na juhozápade Slovenska vyskytol v období pozorovaní iba zriedkavo (asi v 10% rokov), v kotlinách a dolinách je výskyt okolo 30% rokov v niektorom dni tohto obdobia, v Oravskej Lesnej až v 92% rokov (pre poľnohospodárov a záhradkárov má v tejto ročnej dobe výskyt mrazov praktický význam, ešte prebieha vegetačné obdobie citlivých plodín a drevín). Na juhozápade Slovenska sú denné minimá teploty vzduchu v posledných 30 rokoch zväčša okolo 8,5 °C, v nižších polohách stredného a východného Slovenska sú denné minimá teploty vzduchu okolo 7,0 °C (interval normálu týchto teplôt je približne ±4 °C okolo uvedených hodnôt). Prízemný mráz sa v tejto ročnej dobe v citlivých znížených polohách na Podunajskej nížine vyskytuje už občas (okolo 10% zo všetkých dní). Vo vyšších kotlinách a miestami v citlivých polohách aj na Záhorí je výskyt prízemných mrazov už významný (okolo 30% zo všetkých dní, v Lipt. Hrádku 50%, pre poľnohospodárov a záhradkárov má aj praktický význam, pretože prebieha vegetačné obdobie citlivej teplomilnej zeleniny). Sneženie sa vyskytuje ojedinele aj v polohách nižšie ako 600 m n.m., občas nad 1000 m n.m. Noci sú pri jasnom počasí a slabom vetre na nížinách a v kotlinách už dosť chladné, je to hlavne po vpáde chladnejšieho vzduchu od severu až severovýchodu, po prechode studeného frontu, najmä v prízemnej vrstve a vo vyšších kotlinách, ale iba mimoriadne na nížinách pod -4 °C vo výške 2 m. Noci sa už významne predlžujú, pravdepodobnosť nízkej nočnej teploty vzduchu sa aj v kotlinách a na nížinách rýchlo zvyšuje. 

Vložil: M.Lapin, 22.IX.2015

Babie leto zatiaľ iba nesmelo ukázalo svoje možnosti (tých pár slnečných dní Babie leto ale nie je, musí ich byť v kuse aspoň 5). September 2015 bol aj tak pomerne teplý, priemer 17,0 °C (o 16, °C viac ako DP 1951-1990 a o 1,3 °C viac ako DP 1981-2010), priemer denných maxím 23,1 °C, čo je tiež dosť veľa.

Vložil: M. Lapin, 30.IX.2015

Pokračuje neskoré Babie leto, možno aj po 10.XI.2015

Babie leto je predovšetkým o typickom počasí a o lietajúcich pavúčikoch na závojoch pavučiny. Také počasie nastane vtedy, keď je nad strednou Európou tzv. Omega situácia, teda stabilnejšia prízemná a aj výšková anticyklóna (hrebeň vysokého tlaku) so slabým prúdením a suchým vzduchom vo výške. Je zrejmé, že taká situácia nemôže nastať pred 21. septembrom, lebo je ešte krátka noc na stabilizáciu anticyklóny (rýchle sa prehreje a tým likviduje). Koniec Babieho leta závisí od teplotných podmienok, v novembri je zvyčajne už dosť chladno aj počas výškovej anticyklóny a pavúčiky už nemajú šancu prežiť. Otepľovanie klímy ale môže tento termín posunúť aj do polovice novembra. Tiež je zrejmé, že pod stabilnejšou anticyklónou (hrebeňom) by sme mali rozumieť nejaké časové trvanie. Keďže najkratším štandardným synoptickým obdobím je 5 dní, tak si myslím, že to by mal byť dolný limit pre Babie leto.

Vložil: M.Lapin, 2.XI.2015