Choď na obsah Choď na menu
 


Mimoriadne výdatné sneženie

9. 2. 2013

 

Občas sa stáva, že na niektorých miestach napadá za 24 hodín viac ako 50 cm nového snehu, čo v prepočte na vodnú hodnotu (tekuté zrážky) predstavuje okolo 50 mm zrážok za 24 hodín. Je zrejmé, že takéto prípady nemôžu nastať pri teplote hlboko pod bodom mrazu, pretože je vtedy na to málo vodnej pary v atmosfére (pri teplote od -20 °C do 0 °C rastie množstvo vodnej pary v atmosfére o 10% až 7% pri oteplení o 1 °C) . Skôr sa teda vyskytuje výdatné sneženie pri teplote tesne pod bodom mrazu počas hlbokej a pomaly postupujúcej cyklóny (alebo frontálnej poruchy), pričom je teplý a vlhký vzduch nútený vystupovať do výšky nad chladnejším vzduchom pri zemi, prípadne na návetrí pohorí.

Výdatné sneženie na severovýchode USA a juhovýchode Kanady od 8. do 10.II.2013

Dňa 8.II.2013 sa vytvorila na juhovýchode USA pri pobreží Atlantického oceánu tlaková níž a začala postupovať severovýchodným smerom pozdĺž atlantického pobrežia USA. Je treba dodať, že na prednej strane tejto cyklóny je teplé more Golfského prúdu s teplotou okolo 25 °C, na úrovni New Yorku 20 °C. Vo vnútrozemí severovýchodu USA a juhovýchodnej Kanady je vzduch s teplotou pod -5 °C vo výške 1400 m s minimami teploty vzduchu pri zemskom povrchu okolo -20 °C. Za takýchto okolností vznikajú práve na pobreží severovýchodu USA a juhovýchodu Kanady optimálne podmienky na vznik výdatného sneženia, čo tamojší meteorológovia aj včas avizovalli v predpovediach a výstrahách na mimoriadny priebeh počasia s možnými škodami a problémami v doprave a energetike. Je treba ale zdôrazniť, že na podobné počasie sú obyvatelia v tejto časti USA a Kanady dobre pripravení, lebo sa vyskytuje častejšie ako raz za 10 rokov. Podrobnejšie obrázky sú vo FOTOALBUME (mimoriadne počasie).

Vložil: M.Lapin, 9.II.2013, 7.00 h.

 

prizemne-pole-tlaku-vzduchu.gif

Prízemné tlakové pole 9.II.2013 o 01.00 SEČ, podrobnosti sú na http://www.wetterzentrale.de/pics/Rhavn001.html

 

uhrn-zrazok-za-12-hodin.gif

Úhrn yrážok za 12 hodín od 0,1. 00 SEČ do 13.00 SEČ v mm, podrobnosti sú na http://www.wetterzentrale.de/pics/Rhavn124.html