Choď na obsah Choď na menu
 


Mohutná víchrica v Anglicku

27. 10. 2013

Britská meteorologická služba vydala varovanie pred blížiacou sa mohutnou víchricou spojenou s hlbokou tlakovou nížou nad severnou Britániou (prízemný tlak vzduchu pod 970 hPa). Najviac postihnutá bude asi južná časť Británie v blízkosti prielivu La Manche. Rýchlosť vetra miestami zrejme prekročí vo výške 10 m v 10 minútovom priemere aj 100 km/h.

Vložil: M. Lapin, 27.X.2013

Hlboké tlakové níže s veľmi výdatnými zrážkami a silným vetrom sa objavujú v priestore medzi Britániou, Islandom a Škandináviou v jesennom období takmer každý rok. V posledných rokoch sú ale akosi silnejšie ako pred niekoľkými desaťročiami a občas zasahujú aj Francúzsko, prípadne aj západ strednej Európy a Pobaltie. Intenzívnejší vývoj majú tieto mimotropické cyklóny napriek tomu, že sa zmenšuje gradient teploty vzduchu a aj povrchu oceánu medzi subtropickými šírkami Atlantiku a Nórskym morom (ale aj oproti Arktíde ako celku). Je zrejmé, že tu spolupôsobí aj ďalší faktor zosilňovania mimotropických cyklón - vyššia abolútna vlhkosť vzduchu. Je známe, že čím je vyššia teplota oceánu, tým je v atmoisfére nad ním aj viac vodnej pary - ide o zvýšenie o najmenej 6% na jeden °C oteplenia (pri nízkej teplote až o 10%). Takýto vývoj zvyšuje dynamiku procesov aj v mimotropických cyklónach. V súčasnosti je povrchová teplota oceánu západne od Británie a Francúzska až o 2 °C vyššia ako dlhodobý priemer:  http://www.ospo.noaa.gov/data/sst/anomaly/2013/anomnight.10.24.2013.gif a takýto stav sa vyskytuje v posledných rokoch stále častejšie. 

Naše médiá, samozrejme, informujú o blížiacej sa búrke - problém s prekladom anglického termínu wind storm. Zajtra sa dozvieme, že aký mala táto víchrica priebeh a aké škody vznikli.

Podľa očakávania rýchlosť vetra zosilnela na juhu a juhozápade Britských ostrovov na silu mohutnej víchrice, zaznamenaná bola aj prvá ľudská obeť. Opäť nedokázali naše médiá použiť správny slovenský termín "orkán" a iba prepisujú anglický ekvivalent "hurikán".

Okamžité maximá rýchlosti vetra, tzv. nárazy rýchlosti vetra, dosiahli až 160 km/h a 10-minútové priemery rýchlosti vetra miestami na juhu Anglicka hodnoty nad 100 km/h, čo je tam podstatne menej ako doteraz namerané maximá. Aj tak si vyžiadala táto mohutná víchrica v celej oblasti zásahu najmenej 13 ľudských obetí a veľké materiálne škody. Včasné opatrenia prijaté po výstrahe meteorológov zrejme značne znížili počet obetí a aj súvisiace škody.

tn-28_x_2013.jpg

Prízemné tlakové pole (biele čiary) a výška izobarickej hladiny 500 hPa (farby) - modrá farba znamená studený a červená teplý vzduch až do výšky okolo 5,5 km (predpoveď GFS na 28.X.2013 o 01 h SEČ). Podľa: http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html

vietor-28_x_2013.jpg

Priemerná rýchlosť vetra vo výške 10 m v knotoch (1 knot = 1,85 km/h) - predpoveď na 28.X.2013 01 h SEČ. Podľa: http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html

Vložil: M. Lapin, 27.X.2013, doplnené 28.X.2013, 06.50 h. a 29.X.2013 o 06.00 h.