Choď na obsah Choď na menu
 


Relatívne studené počasie v západnej Európe

31. 5. 2013

 Opakuje sa to skoro každý rok - ak sa v nejakej husto obývanej časti Európy alebo severnej Ameriky vyskytne chladnejšia perióda v trvaní dlhšom ako jeden mesiac, tak sa objavia novinové články o nástupe novej Malej doby ľadovej a predpovede o neobvykle studenom lete alebo zime v najbližšom období. Masmédiá obľubujú takéto informácie, lebo sa tým zvyšuje ich sledovanosť a je to aj komerčne zaujímavé, najmä kvôli využitiu reklamného priestoru. Pravda je obvykle trochu odlišná, meteorológovia takéto informácie neposkytujú, prípadne iba konštatujú, že sa vyskytol nejaký extrém v počasí, čo sa stáva niekoľkokrát ročne niekde v Európe alebo v severnej Amerike. Ak sa pozrieme na odchýlky teploty vzduchu v uplynulých mesiacoch, tak o nástupe Malej doby ľadovej niet žiadnej zmienky WEBhttps://milanlapin.estranky.sk/clanky/ake-boli-predchadzajuce-mesiace-v-europe-a-na-zemi-.html Dokonca ani predpoveď priemerov teploty vzduchu na najbližších 16 dní sa o studenom začiatku leta nezmieňuje: WEBAktuálna predpoveď do 16.VI.2013 je vo FOTOALBUM-e. Je to tak trochu paradoxné, že práve v čase pomerne studeného počasia v západnej polovici Európy zažívame mimoriadnu povodňovú situáciu v Čechách, Bavorsku a Rakúsku. Pôsobí tu ako obvykle viac faktorov. Podrobnosti sú v rozšírenom príspevku:

Vložil: M. Lapin, 31.V.2013, 06.30 h. (aktualizované 1.VI.2013, 4.VI.2013)

Podľa mediálnych informácií trpia mimoriadne studeným počasím hlavne obyvatelia vo Francúzsku, kde sa hovorí o možnom najchladnejšom lete za dve storočia. Vo FOTOALBUM-e (Studené počasie v západnej Európe) je priebeh denných priemerov, 31-denných kĺzavých priemerov, denných maxím a miním teploty vzduchu z 6 meteorologických staníc vo Francúzsku, jednej v Španielsku a jednej v Holandsku od júna 2012 do mája 2013. Je zreteľne vidieť, že v posledných mesiacoch bolo studené počasie najmä v porovnaní s veľmi teplým počasím od júna 2012 do januára 2013, pričom je celkový priemer za 12 mesiacov normálny až výrazne nadnormálny. Takýto režim teploty vzduchu nie je v tejto oblasti vôbec mimoriadny, skôr sa javí ako určitý extrém dlhodobé teplé počasie v roku 2012.

Na porovnanie sú vo FOTOALBUM-e uvedené aj grafy odchýlok teploty vzduchu od júna 2012 do mája 2013 pre Pahu a Košice. Na posledných dvoch obrázkoch sú maximá teploty vzduchu z 31.V.2013 a 1.VI.2013 podľa  http://ogimet.com Všimnite si mimoriadne teplé počasie na severe Škandinávie (až 31 °C) a pomerne chladné počasie severne od Álp (len 10 až 15 °C aj v nižších polohách)

Celkom jednoduchý fyzikálny zákon nám potvrdzuje, že čím je atmosféra teplejšia, tým je v nej v stave nasýtenia viac vodnej pary - je to zhruba o 6% na jeden °C oteplenia. Počas cyklonálnych situácií je samozrejme atmosféra blízka k stavu nasýtenia. Za posledných 50 rokov sa zvýšila teplota atmosféry v Európe a v blízkom okolí asi o 1 °C, moria a oceány sú teplejšie o viac ako 0,5 °C. Čím je v atmosfére viac vodnej pary, tým môžu vzniknúť kondenzáciou väčšie úhrny zrážok, navyše sa aj zvyšuje dynamika atmosférických procesov. Viac o tom píšem v článku:  http://www.dmc.fmph.uniba.sk/public_html/climate/aktualne2.htm 
Ak sa bude naďalej atmosféra a povrch morí otepľovať, tak musíme počítať so zvyšovaním úhrnov zrážok počas cyklonálnych situácií a búrok, najmä v lete.

Na druhej strane tu pôsobia aj ďalšie faktory súvisiace s otepľovaním atmosféry, najmä Arktídy. Ak je totiž Arktída relatívne teplá, tak sa nad ňou vytvára slabšia výšková cyklóna, čo mení cirkulačné pomery nad severnou pologuľou tak, že sa zoslabuje západné zonálne prúdenie a tlakové útvary nad Európou môžu dlhšie zotrvať na jednom mieste. Viac o tom píšem v: https://milanlapin.estranky.sk/clanky/mimoriadne-pocasie-v-zahranici/pomery-v-arktide-vplyvaju-na-pocasie-v-sirokom-okoli.html Kontrast teploty medzi studenou juhozápadnou Európou a veľmi teplou severnou, východnou a juhovýchodnou Európou vytvára vhodné podmienky na udržiavanie intenzívnej a takmer nehybnej cyklóny nad strednou Európou.

Vložil: M. Lapin, 31.V.2013, 20.00 h. (doplnené 2.VI.2013, 4.VI.2013)